UGAL

Doamna prof. dr. Magda Enid Beșchia ne-a părăsit în ziua de 25.11.2020 plecând în lumea celor drepți cu discreție și demnitate. Născută la Brăila la 12.08.1931 a fost primul copil al familiei Ștefănescu. Școala a urmat-o la Brăila iar studiile universitare la Cluj la Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Chimie, specializarea Chimie – Fizică, fiind absolventă în anul 1954. Din anul 1956 s-a angajat la Facultatea I.A.T.P din cadrul Institului politehnic Galați și a trecut prin toate treptele ierarhice universitare până la obținerea titlului de profesor universitar. Doamna profesor a editat și a predat mai multe cursuri universitare printre care Chimia și Biochimia pestelui, Chimie organică, Compuși naturali.
  În anul 1976 a obținut titlul de doctor în chimie sub conducerea prof.dr.doc.Maria Ionescu din cadrul Universității Babeș Bolyai. În Paralel cu activitatea didactică doamna s-a preocupat mereu de perfecționarea activității de cercetare în domeniul Chimiei cu aplicații în Industria Alimentară indeosebi chimia organică și biochimia peștelui. A deschis orizonturile cunoașterii numeroaselor generații de studenți pe care i-a format și cultivat să mențină flacăra ideilor și preocupărilor pentru tainele naturii.
  A participat la realizarea unor contracte de cercetare și a elaborat numeroase lucrări de cercetare științifică lucrări publicate în reviste de prestigiu atât în țară cât și în străinatate. A lucrat și perfecționat sinteza și analiza flavonoidelor și a brevetat modul de obținere a unor dervați ai acestora din clasa flavanolilor. Pentru colectivul nostru doamna profesor va rămâne un cadru didactic dedicat instruirii și educării studenților, cercetătorul preocupat de temele prioritare, exemplu de generozitate și modestie, mamă și soție iubitoare.
 
Dumnezeu să-i odihnească suflertul în pace!
 
Colectivul de Chimie 
Departamentul de Chimie, Fizică și Mediu din Facultatea de Științe și Mediu
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email