UGAL

S-a stins din viată prof. univ. dr. Stelian-Traian DUMISTRĂCEL (19 august 1937, Zvoriştea, jud. Suceava – 18 martie 2022, București), format la prestigioasa şcoală filologică ieşeană.

A fost un valoros cercetător ştiinţific, cu competențe în dialectologie și în lexicologie la Institutului de Filologie Română „A.Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi, consacrat ca profesor, specialist în domeniul teoriei și istoriei limbii și în predarea stilurilor funcționale, cu preocupări speciale pentru limbajul publicistic actual, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi și la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași, și  editor al unor  prestigioase publicații lingvistice și al unor importante studii semnate de Eugeniu Coșeriu, pe care l-a cunoscut îndeaproape, prin apropierea de lumea științifică germanică.

Cariera sa științifică impresionantă acoperă, cu rezultate remarcabile, domenii diverse ale științei limbii: dialectologie - colaborator și coordonator al Atlasului Lingvistic Român pe regiuni, Moldova și Bucovina (1987-2005), Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne (1978, distinsă de Academia Română cu premiul „Timotei Cipariu”), Ancheta dialectală ca formă de comunicare (1997); romanistică - membru în Comitetul Naţional Român pentru Atlas linguarum Europae şi Atlas linguistique roman; lexicografie – colaborator (ca revizor) la trei volume din Dicţionarul limbii române, serie nouă, apărute între anii 1987 şi 1992; specialist în domeniul frazeologiei - Lexic românesc. Cuvinte, metafore, expresii (1980), Expresii românești. Biografii – motivații (1997), Până-n pânzele albe. Dicționar de expresii românești (2001);  cercetător al lingvisticii textului jurnalistic românesc contemporan: Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcționale (2006), Discursul repetat în textul jurnalistic (2006), Cuvintele încotro? Lingvistica pentru toate televiziunile (2017).

În mediul academic s-a impus prin bogăția cunoștințelor sale, prin darul comunicării clare și eficiente, prin talentul oratoric și prin capacitatea sa de a stimula, la studenții și numeroșii doctoranzi îndrumați, dorința de cunoaștere și de aprofundare a informațiilor. Cunoscuta sa deschidere spre nou, capacitatea de a transmite permanenta sa dorință de investigare a vieții limbii române au fost specifice profesorului excepțional Stelian Dumistrăcel, ale cărui cursuri plăceau mult auditoriului pentru ceea ce spuneau și pentru modelarea înțelegerii lucrurilor; cei ce l-au avut alături ca îndrumător experimentat au găsit și vor găsi în opera științifică a profesorului modelul și instrumentele necesare făuririi unui drum propriu în viața intelectuală.

Facultatea de Litere gălațeană poartă o profundă recunoștință profesorului Stelian Dumistrăcel care s-a implicat în desfășurarea unor conferințe și colocvii organizate de cadrele didactice de formație filologică, atașamentul față de instituție și buna relație în care s-a aflat cu colegii fiind dovedită și de prezența sa neîntreruptă la toate cele 14 ediții ale Conferinței internaționale „Lexic comun /lexic specializat” (2008-2021); prezența domnului profesor, talentul său oratoric, spiritul ludic și fina ironie atrăgeau participanții spre schimbul de idei despre tematica manifestărilor științifice, amintirea profitabilelor discuții moderate de înțeleptul mentor fiind de neșters. Tot sub girul științific al domniei-sale s-a editat, în seria analelor Universității „Dunărea de Jos” din Galați, fascicula XXIV intitulată „Lexic comun / Lexic specializat” (22 de volume).

Din considerație deosebită pentru colaborarea cu Universitatea din Galați, Stelian Dumistrăcel a răspuns solicitării de a fi membru în comisiile pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității noastre câtorva personalități: în 2001, savantului Eugeniu Coșeriu, cu care s-a aflat într-o relație profesională strânsă, și în 1999, prof.univ.dr.  G.I.Tohăneanu, originar din Galați, cu care avea o relație de prețuire reciprocă.

Întreaga activitate a profesorului Stelian Dumistrăcel a constituit un model pentru studenți, doctoranzi și, deopotrivă, pentru colegii de profesie, recunoașterea contribuției sale deosebite la dezvoltarea spiritului universitar gălățean exprimându-se prin conferirea, în anul 2011, a titlului de Doctor Honoris Causa  al Universității „Dunărea de Jos” și, tot în semn de omagiere, prin editarea volumului Spații pragmatico-discursuive, dedicat Profesorului la împlinirea vârstei de 80 de ani, în 2017.

Ne exprimăm profunda părere de rău pentru sfârșitul vieții pământești a omului Stelian Dumistrăcel. Ne va lipsi, dar amintirea, opera și învățătura sa vor susține generațiile care îl urmează!

Requiescat in pace!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email