UGAL

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Galați suferă o grea pierdere prin săvârșirea din viață a doamnei conferențiar universitar doctor EMILIA TĂNĂSESCU, membru fondator al acestei facultăți.

Născută la data de 20 decembrie 1943 la Dej, județul Cluj, a urmat liceul „Andrei Mureșanu” la Cluj, apoi studiile universitare la Academia de Studii Economice - Facultatea de Economie Generală, după absolvirea căreia a fost repartizată la Institutul Politehnic din Galați, la Catedra de Științe Sociale. A parcurs, prin concurs, treptele ierarhice universitare (preparator, asistent, lector și conferențiar) la Catedra de Științe Sociale, respectiv Economie Generală în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. A obținut titlul de doctor în economie în anul 1982.

Conștientă de valoarea școlii economice gălățene, a militat pentru continuarea tradiției acesteia prin înființarea în anul 1990, în cadrul aceleași universități, a Facultății de Științe Economice. Aici și-a continuat activitatea didactică (predând cursuri de Economie generală, Istoria gândirii economice, Doctrine economice contemporane, Sisteme economice comparate), dar și cea managerială, din funcțiile de secretar științific al facultății (1993-2000), șef al Catedrei de Economie Generală (2000-2004, 2008-2009), decan al Facultății de Științe Economice și Administrative (2004-2008), decan interimar al Facultății de Drept (2004-2005). În aceste funcții, s-a remarcat prin puterea sa de muncă și un devotament remarcabil pentru dezvoltarea facultății, manifestat inclusiv în Consiliul Profesoral al facultății (1993-2009) și în Senatul Universității (2004-2008).

Concomitent, a depus și o prodigioasă muncă științifică și publicistică, prin care a abordat aspecte privind importanța progresului economic și eficiența asimilării lui, riscul în economia de piață, elemente de continuitate și discontinuitate în gândirea economică românească în epoca modernă și contemporană.

Pasiunea cu care s-a dedicat tuturor acestor activități rămâne o pildă vie pentru comunitatea noastră academică.

Activitatea sa fecundă a fost recunoscută și răsplătită prin atribuirea distincției „Profesorul anului” (2007), a distincției de „Excelență pentru întreaga activitate” (2008) de către Asociația Facultăților de Economie din România (AFER) și prin conferirea titlului onorific de „Profesor emerit” (2013) al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Prin încetarea din viață a doamnei conferențiar universitar doctor Emilia Tănăsescu, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Galați a pierdut un slujitor de mare competență și devotament, însă moștenirea sa spirituală, cu întreaga forță intelectuală și morală, va rămâne pururea în amintirea noastră.

Dumnezeu să odihnească în pace sufletul ei nobil și generos!

Colectivul de cadre didactice și personalul didactic auxiliar al Facultății de

Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email