UGAL

Ana Blandiana
Vineri,  17 iunie, începând cu ora 10,00, în Aula Magna (strada Domnească, nr.111), va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos” din Galați doamnei Ana Blandiana, poet, prozator, eseist, publicist și om de cultură recunoscut pe scena națională și în spațiul european de cultură.

Reper incontestabil al literaturii postbelice, Ana Blandiana este și un reper moral al societății civile românești, una dintre vocile cele mai autorizate ale disidenţei antedecembriste. După Revoluţie, poeta s-a implicat activ în viața social-politică printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianţei Civice.

În prezent, conduce, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului în cadrul căruia se organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitarismului.

Autoare a 26 de cărți publicate în limba română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi, Ana Blandiana este una dintre conştiinţele artistice şi civice care au marcat în chip decisiv poezia, proza și eseistica românească a ultimelor decenii.

Ca mărturie a recunoașterii valorii operei sale, Anei Blandiana i s-au decernat premii importante: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970); Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din România (1982); Premiul Internațional „Gottfried von Herder” – Viena (1982), Premiul Național de Poezie (1997); Premiul „Opera Omnia" (2001); Premiul Internațional „Vilenica" (2002). În martie 2016 a primit Premiul „Poetul European al Libertății”, pentru volumul Patria mea A4, care a apărut în traducere poloneză în luna ianuarie a acestui an.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email