UGAL

Cercetătorii francofoni, laureați ai programului de burse doctorale și post-doctorale „Eugen Ionescu” s-au reunit pe 6 iulie 2023, la București, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” în cadrul unui eveniment organizat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) în Europa Centrală și de Est și Ministerul Afacerilor Externe. La reuniune şi-au dat întâlnire bursierii programului, reprezentanții universităților române care găzduiesc cercetători francofoni, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai AUF în România.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost reprezentată de doamnele prof. univ. habil. Rodica-Mihaela DINICĂ şi conf. univ. dr. Ana-Elena COSTANDACHE. Bursierii au avut ocazia de a se cunoaște și de a împărtăși experiențele lor din stagiul de 3 luni desfăşurat la UDJG.

Reuniunea anuală a bursierilor „Eugen Ionescu” 2023 s-a bucurat de parteneriatul privilegiat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” care a găzduit evenimentul. La reuniune au participat Mohamed KETATA, Directorul regional al Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est ; Mireille RĂDOI, Directoarea Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București ; Sergiu NISTOR, Consilierul Prezidențial pentru Cultură, Culte şi Minorități Naționale ; Traian HRISTEA, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe ; Eric POPPE, Reprezentant OIF pentru Europa Centrală și de Est ;  Hassan ABOUYOUB, Ambasadorul Regatului Maroc în România, Președinte al GADIF.

Cercetătorii veniți din peste 21 de țări ale lumii, printre care Algeria, Benin, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Côte d'Ivoire, Franța, Gabon, Georgia, Madagascar, Mali, Maroc, Nigeria, Republica Moldova, Republica Democratică Congo, Senegal, Tchad, Togo, Tunisia au avut posibilitatea de a intra în dialog cu reprezentanții autorităților române, partenerii programului de burse „Eugen Ionescu”, reprezentanții Agenției Universitare a Francofoniei, precum și să descopere cultura și istoria României prin intermediul documentarului „Maria, inima României”.

Programul de burse doctorale și post-doctorale „Eugen Ionescu” are drept obiectiv susținerea cercetătorilor și doctoranzilor din universitățile membre ale AUF din țările membre ale Organizației Internaționale ale Francofoniei și Algeria, pentru a beneficia de un stagiu științific pentru o perioadă de 3 luni în cadrul unei instituții de învățământ superior din România parteneră a programului. Aceste burse permit cercetătorilor să-și perfecționeze competențele în domeniul lor de cercetare în cadrul unei universități membre ale AUF din România. Programul este finanțat de către guvernul României și implementat de către Agenția Universitară a Francofoniei în Europe Centrală și de Est. În cadrul apelului la candidatură din 2002-2023, au fost primite 554 de dosare, dintre care 100 au fost reținute pentru finanțare, 63 pentru doctorat și 37 pentru post-doctorat.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email