UGAL

Concursul este organizat de CEN și CENELEC și este adresat membrilor săi (organismele naționale de standardizare), care fac nominalizări pentru ediția din 2023 a premiilor Standards + Innovation (Standarde și inovație). S-au făcut 38 nominalizări din 17 țări membre CEN și CENELEC, pe trei categorii: proiecte, cercetători și tineri cercetători (https://www.cencenelec.eu/get-involved/research-and-innovation/cen-and-cenelec-activities/s-i-awards/list-of-nominees-2023/).

În fiecare an, la cursul „Elemente de standardizare”, fiecare student masterand de la specializarea „Modelare și Simulare în Ingineria Mecanică”, traduce, verifică și comentează un standard din domeniul mecanic și al încercărilor mecanice. Anul acesta subiectul a fost legat de compozite și testarea lor.

„Standardizarea mă ajută să formez tineri studenți și cercetători, cu grad mai mare de responsabilitate față de respectarea normelor de proiectare și utilizare a sistemelor tehnice. Predau Organe de mașini la Facultatea de Arhitectură Navală și insist pe cunoașterea regulilor și recomandărilor incluse în standarde privind desenul tehnic, materialele, metoda de testare și calculele simplificate. Acest lucru va facilita inserția studenților noștri pe piața muncii”, spune doamna profesor Lorena Deleanu.

Introducerea în tezele de doctorat, elaborate sub coordonarea d-nei profesor Lorena Deleanu, a metodelor standard de testare a materialelor sau utilizarea unei metodologii adaptate pe baza celor din standarde. Orice soluție nouă, originală trebuie comparată cu cele déjà existente, pentru a-i pune în evidență performanțele, iar metodele standard de încercare.

D-na professor are activitate în Comitetele Tehnice ASRO : CT 108 Materiale plastice și elastomeri, CT 320 CT 320 - Carburanţi şi combustibili gazoşi şi lichizi, lubrifianţi şi produse derivate, de origine petrolieră, sintetică şi biologică și TC 223 Securitatea echipamentelor tehnice. A introdus extrase din ultimele versiuni ale standardelor necesare proiectării unui redactor într-un îndrumar de proiectare, printr-un acord între ASRO și Universitatea „Dunărea de Jos” (Deleanu L., Pîrvu C., Georgescu C., Ojoc G.G., Titire Chiper L., Proiectarea reductoarelor cu roți dințate, Editura GUP, ISBN 978-606-696-222-3, 224 pagini, Galați, 2021)

Anul 2023 – Studenții masteranzi care au promovat cursul „Elemente de Standardizare” și o listă a standardelor traduse de aceștia, standarde care vor fi adăugate colecției bibliotecii, fără taxe, conform acordului semnat cu ASRO (Asociația de Standardizer din România).

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email