UGAL

În fața unei săli arhipline, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, a fost distins astăzi cu ”Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofițer. Distincția a fost înmânată în cadrul unei ceremonii chiar de doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România. Decorația vine ca o recunoaștere a efortului depus pentru consolidarea cooperării universitare, științifice și culturale între Franţa şi România.

Ambasadorul Franței a fost primit de conducerea Universității, în frunte cu Rectorul Puiu-Lucian Georgescu. A urmat ceremonia de decorare, care s-a desfășurat în sala Senatului Universitar.

„Mă aflu la Galați, la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați pentru o ocazie deosebită și anume acordarea titlului de «Ordre des Palmes Académiques» al Republicii Franceze, în grad de Ofițer. Este, în mod evident o onoare pentru mine să îl decorez personal pe domnul Rector Puiu-Lucian Georgescu, care a susținut și promovat relațiile cu Franța și cu toate universitățile din Franța și din Europa”, a declarat Excelența Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România.

„Credeam, la începutul manifestării, că am făcut atât de multe lucruri în viață încât nu voi mai avea emoții deosebite pentru ceva și am descoperit că este, într-adevăr o onoare. Acum 30 de ani am început colaborarea cu Franța și pentru mine este o onoare să primesc această medalie și, în același timp, un motiv în plus să mulțumesc francezilor și Franței, mulțumesc doamnei Ambasador, mulțumesc  Excelenței Sale – Președintele Emmanuel Macron, dar și un motiv să găsesc noi căi pentru ca noi, o Universitate tânără in raport cu alte universități șă întărim partea de internaționalizare și să punem în valoare tot ce putem să facem noi mai  bine”, a spus, la rândul său Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu în timpul ceremoniei.

A urmat o conferință de presă și vizita la două obiective importante ale universității. Este vorba despre Biblioteca Centrală a Universității, investiție inaugurată cu prilejul Zilelor Universității, și de sediul Rexdan, locul în care se clădește unul dintre cele mai importante proiecte de mediu din Universitate.

„Les Palmes Académiques” este cel mai vechi ordin onorific civil din Franța. Creat de către Napoleon Bonaparte în 1808, cu denumirea de Ofiţer al Academiei, pentru a răsplăti meritele unor membri eminenți ai Universității, ordinul va fi reinstituit pe 4 octombrie 1955, de către Edgar Faure (preşedintele Consiliului de Miniştri francez între 23 februarie 1955 – 24 ianuarie 1956), cu denumirea „Ordre des Palmes Académiques”. Acest titlu este acordat de Republica Franceză tuturor celor care au adus o contribuție remarcabilă în domeniul educației. De asemenea, este acordat persoanelor din afara Franței care, prin munca lor, contribuie în mod deosebit  la promovarea limbii și culturii franceze în lume. Distincția are trei grade: cavaler, ofițer și comandor (cel mai înalt grad).

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email