UGAL

Apel proiecte CHIST-ERA IV 2021
 

Obiectivul general al proiectului CHIST-ERA îl constitue promovarea realizării Spațiului European de Cercetare în domeniul Tehnologiilor Emergente și Viitoare (Future and Emerging Technologies- FET). Programul FET vizează finanțarea cercetărilor de bază inspirate din viziunea tehnologiilor viitoare și emergente. Din 1993 acest sistem și-a demonstrat capacitatea de a transforma excelența științifică a Europei în evoluții tehnologice promițătoare și înnoite radical.

Scopul tematic al proiectului CHIST-ERA este foarte larg, acoperind cercetările de bază inspirate de utilizarea tehnologiilor informației și a comunicațiilor (TIC) sau la interfața dintre TIC și alte domenii.

În anii precedenți, apelurile CHIST-ERA au vizat computerele cuantice, computerele cu consum redus de energie, interfețele inteligente, rețelele inteligente de comunicații, mașinile adaptive, computerele distribuite, sistemele ciber-fizice securizate, înțelegerea limbajului uman, securitate și confidențialitate în internetul lucrurilor( internet of thinks) , comunicarea terahertz, învățarea pe tot parcursul vieții pentru sisteme inteligente, analiza vizuală, recunoașterea și manipularea obiectelor de către roboți și modelarea Big data și a proceselor pentru industria inteligentă.

Proiectele CHIST-ERA trebuie să fie de tip FET și să contribuie la dezvoltarea capacității europene de cercetare și inovare în domeniul apelului de proiecte. Cercetarea transformativă realizată în CHIST-ERA ar trebui să exploreze colaborarea avansată a științelor interdisciplinare și / sau inginerești de ultimă oră, cu potențial de a iniția sau de a promova noi linii tehnologice și de a ajuta Europa să susțină leadership-ul timpuriu în viitoarele domenii bazate pe TIC cu impact semnificativ pe termen lung.

Link pachet de informații național ERANET/ERANET Cofundaici

Link proiect CHIST-ERA: https://www.chistera.eu/
Termenul limită pentru trimitere a propunerilor este: 1 Martie 2021, 17:00 CET

Sursă anunț: https://uefiscdi.gov.ro/chist-era-iv-cofund