UGAL

Facultatea de Litere, prin Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism, Centrul de Cercetare “Comunicare interculturală și literatură” şi Centrul Interdisciplinar de Studii Culturale Central şi Sud-Est Europene organizează, pe 10 iunie, Colocviul Internaţional“Andrei Grigor", cu tema: “Literatura centrală şi sud-est europeană. Abordări interdisciplinare”.

Manifestarea se va bucura de invitaţi de seamă şi se va concentra pe o problematică dificilă şi de actualitate: aceea a unei literaturi europene aflate în plină schimbare de paradigmă. Tema propusă pentru discuții deschide un dialog critic pe ideologii, imaginarii culturale, practici de lectură a trecutului comunist și valorificarea memoriei culturale în literatura din Europa Centrală și de Sud-Est.

“Relația unicității cu alteritatea este, cu siguranţă, revizuită prin abordările nou apărute în domeniile: istorie, memorie și identitate (fie ea personală sau colectivă), care permit revizuirea moştenirii trecutului, din perspective dilematice”, a declarat prof. univ. dr. Simona Antofi, şeful Departamentului de Literatură, Lingvistică și Jurnalism.

Cercetători, filologi, doctoranzi, cadre didactice preocupate de fenomen vor analiza modul în care CANONUL, cel vestic, dialoghează cu o nouă formă de selecţie, sub presiunea ideii de auto-reprezentare, deschizând drumuri pentru ceea ce numim literatura ”in-between borders”. Se vor discuta subiecte legate de: Canonul şi Europa Centrală, dezbateri în domeniul studiilor culturale și literare; Contextualizare politică sau socială a discursului literar în Europa de Sud-Est și Centrală; Spații culturale și geografii literare definitorii: Orient/Occident, Centru/Periferie, culturi majore/culturi minore; Literaturi postcomuniste; Literatură mondială și voce literară a periferiei; Discursul literar și mass-media contemporane; Cultural Memory Studies.

Acţiunea va avea loc pe parcursul unei zile, la Facultatea de Litere, în Corpul AS din Strada Ştiinţei. Conferința de anul acesta deschide seria manifestărilor dedicate memoriei prof. univ. dr. Nicolae Ioana (Andrei Grigor), fostul decan al Facultății de Litere. 

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email