UGAL

Afiș eveniment
Joi, 27 octombrie 2016, la ora 14,00, în Spațiul cultural deschis „Nicolae Mantu”, din Corpul D al Facultății de Inginerie (strada Domnească nr.111), va avea loc vernisajul ediției 2016 a Taberei de sculptură în metal de la Galați.
Organizată de Fundația Culturală „Nicolae Mantu”, Asociația CED România – Centrul de Excelență prin Diversitate și Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați, în cadrul unui proiect  finanțat de Ministerul Culturii, ediția din acest an a Taberei de sculptură în metal de la Galați s-a desfășurat în perioada 8 iulie – 31 octombrie.

Au participat opt artiști plastici din România: Cătălin Bădărău, Nicolae Popa și Laurențiu Mogoșanu din București, Sorin Purcaru și Valentin Vârtosu din Iași, Liviu Mocan din Cluj, Gheorghe Terescenco și Denis Brânzei din orașul gazdă. Lucrările au fost realizate la Criomec SA, la Șantierul Naval Damen și la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Proiectul și-a propus continuarea unei tradiții a Municipiului Galați, știut fiind faptul că în anii 1976, 1977, 1991, 1995, 1997 și 2012 în orașul nostru s-au desfășurat șase ediții ale taberelor naționale de sculptură în metal, în cadrul cărora au fost realizate peste 40 de lucrări de artă monumentală, amplasate pe faleza inferioară a Dunării, în Parcul Cloșca, pe strada Brăilei și în Campusul Științei.

În cadrul evenimentului de mâine, organizatorii și-au propus să  inițieze un dialog între toți factorii interesați din mediul public și privat, având ca scop demararea unor acțiuni necesare pentru protejarea și promovarea acestor lucrări de artă monumentală.

Cătălin Bădărău este singurul artist care, la ediția din acest an, și-a realizat lucrarea-instalație în cadrul atelierelor Facultății de Inginerie. Intitulată „Meat Me”, aceasta este alcătuită din trei părți și simbolizează atmosfera dintr-un abator: „Lucrarea mea vorbește despre o perioadă din viața mea”, declară sculptorul, adăugând: „Tot ce-și poate dori un artist tânăr este să fie alături de marile nume ale sculpturii românești cărora li s-a permis să se exprime la acest nivel, colosal nu doar ca dimensiune, ci și ca valoare. Văzusem fotografii cu lucrările de pe faleză, dar când am ajuns, efectiv, în prezența lor, m-au copleșit. Oriunde te-ai duce în lume, la Tokyo sau la New York și ai vedea astfel de obiecte de artă, cum sunt cele de pe faleza gălățeană, spui: jos pălăria! Sunt la cel mai înalt nivel. Sper din suflet să înțelegem că ceea ce are Galațiul pe faleză este artă adevărată și trebuie respectată”, conchide sculptorul Cătălin Bădărău.
 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email