UGAL

profesor Nicușor Velican
În data de 7 octombrie 2016, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va acorda titlul de profesor emerit domnului profesor Nicușor Velican. o personalitate puternică, un model de profesionalism, un om care s-a implicat cu pasiune și multă putere de muncă în construirea unei carierei universitare, didactice și științifice in domeniul Fizicii, pe parcursul a peste 44 de ani de activitate, și care a obținut rezultate care trebuie să fie oferite ca exemplu.

Domnul profesor Nicușor Velican a funcționat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați o perioadă îndelungată de timp între anii 1961-2005, având rezultate remarcabile în activitatea la catedră, dar și în domeniul managementului universitar. Prin toată activitatea dansului, ținuta academică, seriozitatea și conștiinciozitatea cu care si-a îndeplinit misiunea ne-a arătat ca a considerat mereu că predarea și învățarea FIZICII nu înseamnă doar furnizarea de cunoștințe, ci modelează conștiințe și spirite, fiind un prilej de apropiere umană, de înțelegere, de toleranță și noblețe spirituală.

A absolvit Facultatea de Fizică a Universității  “Al. I. Cuza“ din Iași în anul 1961, fiind repartizat de M.I. ca asistent la Catedra de fizică și electrotehnică a Institutului Politehnic – Galați. In anul 1966 reușește, prin concurs, să devină doctorand cu frecvență la Universitatea  “ Al. I. Cuza” din Iași – septembrie 1966 – septembrie 1969 – în specialitatea “Electricitate si magnetism“ sub conducerea științifică a Acad. Prof. Șt. Procopiu și Prof. univ. dr. V. Tutovan. Elaborează teza de doctorat “Proprietăți magnetice la paturi subțiri de Ni-Co” și obține titlul de doctor confirmat de Comisia superioară din M.I. în anul 1972.

Competența didactică și științifică, precum și spiritul managerial au determinat alegerea domnului prof. dr. Nicușor Velican în diverse funcții de conducere. Astfel, în perioada 1986 – 1992 a fost șef al Catedrei de fizică preocupându-se de buna desfășurare a activităților din Catedră, prin coordonarea programelor analitice, încadrarea catedrei cu personal didactic corespunzător și asigurarea bazei materiale. A fost ales prorector cu activitatea didactică din Universitatea “Dunărea de Jos“ din Galați în perioada 1992-2000. In perioada 2000-2004 a fost Secretarul științific al Senatului universitar.

Rezonând la frământările învățământului românesc și, mai ales, ale școlii de fizică, dl. Prof. Nicușor Velican a fost membru activ al Societății Române de Fizică, al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Societății științifice internaționale „European Physical Society.

Festivitatea va avea loc vineri, 7 octombrie 2016, începând cu ora 11.00, în Sala Senatului.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email