UGAL

Foto Eveniment
Inovaţia studenţilor de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, cu care au reprezentat Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi la cel mai important concurs de creaţie în industria alimentară – Ecotrophelia România 2016 - a fost anul acesta dublu premiată: Gama ProtiPlus a primit Premiul al-II-lea, al juriului, în valoare de 1.000 de lei dar şi premiul pentru cel mai bun produs inovator în valoare de 3.000 de lei acordat de firma EXPERGO sensory research.

Este vorba de o gamă de produse din carne în care apa ce se foloseşte în compoziţie a fost înlocuităcu zerul dulce sterilizat UV.

„Gama ProtiPlus include o diversitate de produse din carne: parizer şi crenvurşti, cârnaţi, salamuri semiafumate sau afumate şi specialităţi cum ar fi muschiul de porc sau pastrama. Prin înlocuirea apei cu subprodusul numit zer am urmărit îmbunătăţirea reţetei prin creşterea valorii nutritionale, preparatele având acum un conţinut ridicat de proteină şi săruri minerale. În plus, am redus la jumătate un aditiv alimentar -  polifosfatul -  şi am scăzut conţinutul de sare şi nitrit”, a declarat asist. dr. Cristian Dima, coordonatorul științific al echipei care ne-a reprezentat la Ecotrophelia.

Ideea a aparţinut coordonatorului, însă a fost dezvoltată şi pusă în practică cu ajutorul a trei studenţi inimoşi: Simon Neagu (22 de ani) şi Mihai Cerbu (21 de ani), ambii anul III şi  Alina Marina Chirilă (21 de ani), anul II la S.I.A. „Am urmărit creşterea valorii nutriţionale a unui produs alimentar, dar am rezolvat şi o problemă de mediu: zerul e folosit, în prezentsub forma concentrata dar si ca îngrăşământ pentru animale. Elementul de noutate ar fi că, în loc să utilizăm concentrat proteic din zer - obţinut cu nişte costuri foarte mari - valorificam subprodusul cu o procesare cât mai mică, ce presupune doar o sterilizare UV. Astfel, zerul e transformat din subprodus, în materie primă”, a explicat Cristian Dima.

Pentru că înlocuirea apei cu zerul atât de benefic nu presupune modificarea unei linii de producţie într-o fabrică de procesare a cărnii, mai mulţi producători s-au arătat interesaţi de reţeta inedită a echipei de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. Este vorba de un producător din Galaţi dar şi de unul din ţară. Cum, deocamdată, se poartă negocieri, numele acestora nu au fost făcute publice. „Vestea bună este că aceste produse, cu o bogată valoare nutritivă, se vor putea găsi, în curând, şi în magazinele din Galaţi, la preţuri accesibile, dovedind practic că la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor se face o cercetare aplicativă, pe lângă cea fundamentală, cercetare care dă rezultate şi este pusă în slujba consumatorilor”, a declarat Cristian Dima.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email