UGAL

Foto Eveniment
Toate domeniile activităţii umane sunt dependente de materiale, de la fabricarea unui circuit integrat la construirea unui nave, de la biomaterialele necesare pentru armarea sau substituirea organelor sau ţesuturilor umane la cele necesare pentru hrană, energie sau informaţie.
Materialele definesc nivelul de dezvoltare al unei societăţi. Astfel, primii paşi ai omenirii au fost marcaţi prin epoca pietrei, bronzului şi a fierului. În ziua de azi, materialele joacă un rol determinant în dezvoltarea tehnologică şi de cercetare.

Ritmul alert al  dezvoltării cunoaşterii în domeniul materialelor metalice avansate, dictat de noi aplicaţii în domenii tradiţionale sau de top, cere pregătirea continuă de specialişti de nivel. Dezvoltarea de nanotehnologii, apariția de  nanomateriale, biomaterialele, aliajele cu memoria formei, materialele compozite, aliajele cu proprietăţi speciale, superaliajele, oţelurile speciale  etc. sunt materiale care asigură produsului finit valoare adăugată ridicată şi tot mai mulţi investitori din ţară se orientează spre aceste produse care sunt necesare, dar deficitare pe piaţa internă.

Viitorii ingineri de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, din domeniul materialelor, primesc o pregătire complexă și devin la absolvire capabili să utilizeze optim materialele existente sau să creeze noi tipuri de materiale pentru cele mai diverse domenii de activitate: electronică, tehnologia informației, medicină, construcţii civile sau industriale, transporturi, construcţii de mașini și instalaţii, industrie ușoară, sport etc.
Dezvoltarea cercetării ştiinţifice și crearea structurilor de cercetare specifice unui învăţământ performant în domeniul ingineriei materialelor au condus, prin parteneriatele cu institute de cercetare sau cu universități din ţară sau străinătate, la formarea unor înalți specialişti în cercetare şi la dezvoltarea unor colaborări cu laboratoare similare din Portugalia, Germania, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Italia, etc.
Peste 100 de participanți (8 conferințe plenare, 85 de lucrări prezentate oral sau poster), dintre care 12 participanți sunt din străinătate.

Iată și câteva exemple de conferințe plenare ținute de participanții străini:
-          Prof. Dr. Rodrigo Ferrão de Paiva Martins, (președintele Societatii Europene de Materiale)
Materials Science Department of Faculty of Science and Technology of New University of Lisbon, Portugal. Conferința plenară - The front edge of materials societal challenges
-          Prof. dr.  Magda Lakatos - Varsanyi,
Bay Zoltán Nonprofit Ltd. for Applied Research Engineering Division (BAY-ENG), Department of Surface Technology, Budapest, Hungary
Conferința plenară - Electrochemistry in Nanotechnology
-          Prof. Dr. Wolfgang Sand,
Aquatische Biotechnologie, Faculty of Chemistry - Biofilm Centre,
Universität Duisburg-Essen, Germany.
Conferinta plenara -Extracellular polymeric substances mediate biocorrosion / bioleancing
-          Dr. Ştrul Moisă,
Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Israel
Conferința plenară - From the Bible (as book) to the Nano-Bible (as chip).

Articol redactat de Prof.dr.ing.Florentina Potecașu - Director Departament Știința și Ingineria Materialelor, Facultatea de Inginerie
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email